Dry needling is een behandelmethode in de kinesitherapie die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren. Tijdens de kinesessies wordt gebruikgemaakt van een dunne acupunctuurnaald waarmee verhardingen in de spieren snel en doeltreffend worden aangepakt. Zo kunnen jouw spieren terug langdurig ontspannen. Hoewel dry needling net als acupunctuur gebruikmaakt van dunne naalden zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen deze twee behandelvormen. Bij acupunctuur worden meerdere naalden in je huid geplaatst om de energie van je lichaam te beïnvloeden. Met dry needling wordt er met één dunne naald in de gespannen spier of triggerpoint geprikt om deze terug los te maken.

Hoe werkt dry needling?

Triggerpoints of spierknopen liggen vaak aan de oorzaak van klachten zoals bewegingsbeperkingen, stijfheid of pijnklachten. Door de spiervezels met fijne naalden terug los te maken, worden je klachten doeltreffend aangepakt. De kinesist gaat op zoek naar de triggerpoints die mogelijk aan de oorzaak van je klachten liggen. Als we één of meerdere spieren aan prikken wordt de spanning die opgestapeld zit in de spieren ontladen en kan de spier terug ontspannen. Als we triggerpoints langdurig uit willen schakelen zijn meestal meerdere sessies nodig. Tijdens het aanprikken van de spier kan je een kort schokje of een lichte samentrekking van de spier voelen. Dat is normaal en niet schadelijk. Daarna zal de spier zich ontspannen.

Is dry needling pijnlijk?

Hoewel dry needling een beetje eng kan lijken, is de behandeling bijna pijnloos. De steriele naaldjes die worden gebruikt zijn heel dun. Wanneer de gespannen spier aangeprikt wordt, kan je wel kort een dof gevoel of klein schokje ervaren dat snel daarna terug wegtrekt. Na de behandeling kunnen je spieren gevoelig of stijf aanvoelen. Dit is vooral het geval tijdens de eerste uren na de kinesessie. Na een goede nachtrust is dit meestal al een stuk beter. Het resultaat kan je na 1 tot 5 dagen beginnen te merken. Lichamelijke klachten, zoals de uitstralende pijnklachten van je triggerpoint, beginnen langzaam af te nemen. Vaak voel je je daarna ook meer energiek, krachtiger en ontspannen.

Dry needling: voor wie?

Dry needling verhelpt verschillende lichamelijke klachten. Vooral wanneer er sprake is van pijnlijke verhardingen in de spieren, ook wel myofasciale triggerpoints genoemd, is dry needling erg doeltreffend.
Triggerpoints kunnen o.a. ontstaan door stress, overbelasting, verwondingen, enz. Ze veroorzaken niet alleen spierpijn, maar kunnen ook aan de oorzaak liggen van pijn of klachten op andere plaatsen in het lichaam:

  • Pijnlijke gewrichten
  • Krachtverlies in de betrokken spieren
  • Bewegingsbeperkingen
  • Tintelingen in armen of benen
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid

Twijfel je of dry needling iets voor jou is? Je kinesist kan je hier uitstekend advies over geven.